Eilisen jälkeen – Saamentutkimuksen seminaari, Inari

Torstai, marraskuu 13, 2014 (Koko päivä) - Perjantai, marraskuu 14, 2014 (Koko päivä)

Eilisen jälkeen – Saamelaisen yhteiskunnan ja saamentutkimuksen uusia tuulia

Saamentutkimuksen seminaari, 13.–14.11.2014, Sajos Inari

Saamentutkimus on omalta osaltaan rakentamassa saamelaista yhteiskuntaa ja viitoittamassa saamelaisen tulevaisuuden suuntaviivoja. Saamentutkimus on moniäänistä tutkimusta, joka usein käsittelee paitsi menneen ja tulevan, myös paikallisen ja globaalin suhdetta. Eräs keskeinen saamentutkimusta määrittävä kysymys on saamelaisten asema alkuperäiskansana ja näin kiinnittyminen sekä alkuperäiskansojen yhteisöön että alkuperäiskansateorioiden ja -metodologioiden kenttään. Saamentutkimus – kuten myös saamelainen yhteiskunta – on siis yhtaikaa paikallista ja kansainvälistä ja näin kotouttaa monenlaisia kansainvälisiä tieteellisiä ja poliittisia virtauksia ja käytäntöjä.

Seminaarissa pohditaan yhtäältä saamelaisen yhteiskunnan tulevaisuutta ja saamentutkimuksen roolia yhteiskunnan rakentajana ja yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä ja ylläpitäjänä. Toisaalta seminaarissa käsitellään puhujien omien teemojen kautta saamentutkimusta ja saamelaisuutta menneen ja tulevan, paikallisen ja globaalin risteyksissä.

Seminaarin pääpuhujina ovat apulaisprofessori Rauna Kuokkanen (Toronton yliopisto) sekä apulaisprofessori, dosentti Pigga Keskitalo (Sámi allaskuvla, Helsingin yliopisto). Lisäksi seminaarissa on nuorten tutkijoiden paneeli.

Saamentutkimuksen seminaarin yhteydessä on saamelaisen kouluhistoriakirjan julkaisemisseminaari, johon kaikki osallistujat ovat tervetulleita. Lämpimästi tervetuloa!

Seminaarin ohjelma

Lisää kalenteriin