Saamebarometri 2016 -julkistamisseminaari / Sámebarometra 2016 -almmuhanseminára

Perjantai, marraskuu 25, 2016 (Koko päivä)

Saamebarometri 2016 – Selvitys saamenkielisistä palveluista saamelaisalueella

Julkistamisseminaari 25.11.2016 klo 9-13, Inari, Sajos (verkossa: www.sogku.fi/live).

Tiedotteet pohjois-, inarin- ja koltansaameksi (pdf)

Gullos sámegiella! Saamen kielten elvyttämisen parhaita käytäntöjä ja kansallisen politiikan linjauksia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Oikeusministeriö, Saamelaiskäräjät ja Oulun yliopiston Giellagas-instituutti järjestävät perjantaina 25.11.2016 klo 9-13 Inarissa, Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa seminaarin, jossa julkistetaan kaksi saamen kielten nykytilaan liittyvää raporttia. Saamelaiskäräjien kielitoimiston julkaisuna ilmestyy Ulla Aikio-Puoskarin kirjoittama raportti saamen kielten elvytyksen parhaista käytännöistä ja kansallisen politiikan linjauksista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Raportissa esitellään kielenelvytyksen keinoja ja tuloksia sekä saamen kielten tilanteeseen vaikuttavaa lainsäädäntöä ja käytäntöjä Pohjoismaissa. Oikeusministeriön ja Oulun yliopiston Giellagas-instituutin tilaama ja Annika Pasasen laatima selvitys käsittelee saamen kielilain toteutumista saamelaisalueen saamenkielisten kuntalaisten näkökulmasta. Puhelinhaastatteluaineistoon perustuva raportti valaisee saamenkielisten kokemuksia saamenkielisistä palveluista painottuen erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Tilaisuudessa esitellään raporttien sisältöä ja keskustellaan niiden kuvastamasta saamen kielten tilanteesta. Ohjelmassa on sekä pyydettyjä puheenvuoroja että tilaa vapaalle keskustelulle ja kommentoinnille. Molemmat raportit ovat saatavissa julkaisupäivästä alkaen internetissä suomen- ja saamenkielisinä versioina, Saamebarometri 2016 –raportti oikeusministeriön sivuilla osoitteessa www.oikeusministerio.fi/fi/index/toimintajatavoitteet/perusoikeudetjadem... ja Gullos sámegiella –raportti Saamelaiskäräjien sivuilla osoitteessa www.samediggi.fi > julkaisut > raportit.

Tilaisuuden ohjelma:

9.00-9.10 Puheenvuoro: Tiina Sanila-Aikio, Saamelaiskäräjien puheenjohtaja

9.10-9.20 Puheenvuoro: Vava Lunabba, ylitarkastaja, oikeusministeriön demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikkö

9.20-9.30 Puheenvuoro: Anni-Siiri Länsman, johtaja, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti

9.30-10.15 Saamebarometri 2016 –raportin esittely: Annika Pasanen, FT tutkija

10.15-10.30 Kahvitarjoilu

10.30-11.15 Gullos sámegiella –raportin esittely: Ulla Aikio-Puoskari, Saamelaiskäräjien koulutussihteeri, väitöskirjatutkija

11.15-12.00 Pyydettyjä kommenttipuheenvuoroja: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Saamen kielineuvosto, kuntien edustajia

12.00-13.00 Vapaata keskustelua raporteista, saamelaisten kielellisistä oikeuksista ja saamen kielten elvyttämisestä

Tilaisuus järjestetään Sajoksen parlamenttisali Soljussa ja se on yleisölle avoin. Tilaan on esteetön pääsy. Tilaisuudessa on simultaanitulkkaus suomen ja saamen kielten välillä. Kahvitarjoilun vuoksi seminaariin on ilmoittauduttava ti 22.11. mennessä linkin https://www.webropolsurveys.com/S/F239D41A99C14717.par kautta. Seminaaria on mahdollista seurata myös live-streamina osoitteessa http://www.sogku.fi/live

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan saamen kielten tilanteesta!

Lisätietoja:

Annika Pasanen, tutkija annika.pasanen@gmail.com / 040 7639609

Vava Lunabba, oikeusministeriö vava.lunabba@om.fi / 02951 50136

Siiri Jomppanen, Saamelaiskäräjät siiri.jomppanen@samediggi.fi / 010839 3111

Sámebarometra 2016 -dieđáhusat / Saamebarometri 2016 -tiedotteet:

Davvisámegillii: Dieđáhus (pdf)

Anarâškielân: Tiäđáttâs (pdf)