Talousfoorumi: Suomi, maailmantalous ja yliopistot – epävarmuutta vai kohti parempia päiviä?

Keskiviikko, elokuu 24, 2016 (Koko päivä)

Maailmantalouden painopisteet ja rakenne ovat muutoksessa. Digitalisaatio ja muut megatrendit muuttavat toimintaympäristöämme. Mikä on Suomen paikka ja rooli muutoksessa? Yliopistomme ovat etsimässä uusia suuntia ja ovat tulevaisuuden tekijöitä. Mikä on niiden rooli ja vaikuttavuus tulevaisuuden Suomessa? Tule kuulemaan ajatuksia ja keskustelemaan tämän elokuun ajankohtaisimmista aiheista Martti Ahtisaari Instituutin talousfoorumiin.

Paikka:  Arina-sali TA105
Aika:     Keskiviikko 24.8.2016, klo 12.00 - 14.00

Puhujat:

Matti Vanhanen, Presidenttiehdokas, eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja: Suomi maailmantalouden muutoksessa

Maailmantalouden painopiste on siirtymässä Aasiaan. Digitalisaatio ja robotiikka muuttavat talouden pelisääntöjä ja toimintaympäristöä. Eurooppa ja Suomi ovat ikääntyviä yhteiskuntia, joiden totutut talouden rakenteet ovat vuosikymmenten aikana muovautuneet eivätkä kykene reagoimaan nopeasti maailman eteemme tuomiin haasteisiin. Toisaalta korkea osaamisemme ja maailman megatrendeistä digitalisaatio, uusiutuvat luonnonvarat ja kiertotalous ovat kannaltamme suuria suhteellisia etuja. Euroopassa huomio on kuitenkin kohdistumassa yhä enemmän turvallisuuteen ja lähiseuduistamme johtuvaan pakolaiskriisiin. Miten Suomi pääsee näissä oloissa globaaliin muutokseen mukaan?

Jouko Niinimäki, rehtori, Oulun yliopisto: Yliopistot tulevaisuuden tekijöinä

Yliopistot ovat Suomen tulevan menestyksen keskeisiä tekijöitä. Yhteiskunta ja sidosryhmämme panostavat meihin paljon ja meiltä odotetaan vaikuttavuutta. Me Oulun yliopistossa tuotamme uutta tietoa kestävämmän, terveemmän, älykkäämmän ja humaanimman maailman rakentamiseksi. Osallistumme globaalien haasteiden ratkaisemiseen, esimerkiksi huippututkimuksen avulla. Puheenvuorossaan Jouko Niinimäki tarkastelee yliopistoja ja niiden toimintaa eritysesti vaikuttavuuden näkökulmasta.

Paneeli- ja yleisökeskustelun puheenjohtajana professori Mikko Puhakka, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

Professori Puhakka toimii myös Talouspolitiikan arviointineuvoston varapuheenjohtajana. Neuvosto perustettiin talouspolitiikan tavoitteiden ja keinojen riippumatonta arviointia varten. Sen tavoitteena on parantaa talouspolitiikan valmistelun ja päätöksenteon laatua sekä tuoda tutkimustietoon pohjautuva riippumaton näkökulma talouspoliittiseen keskusteluun.

Paneelissa keskustelemassa myös Niklas Alho, puheenjohtaja, Finanssi ry, Oulun yliopiston kauppatieteiden opiskelijat

Niklas Alho alustaa paneelissa aiheesta KTM:n paikka tulevaisuudessa

Ilmoittaudu mukaan 19.8. mennessä tästä >>