Sodankylän geofysiikan observatorio 100 vuotta -tiedote

Yleisötilaisuuksia Sodankylässä syyskaudella 2013

Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan laboratorio täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Sodankylässä järjestetään useita yleisölle avoimia tilaisuuksia.

Kaikille avoin Studia Generalia -luentosarja ”Tähtiherrojen ajasta moderniin geofysiikan tutkimukseen” alkaa keskiviikkona 28.8.2013. Sarja jatkuu 4. joulukuuta saakka ja siihen kuuluu kaikkiaan kuusi observatorion tekemään tutkimukseen liittyvää, suomalaisten huippuasiantuntijoiden pitämää luentoa. Luennot pidetään suomeksi Sodankylän keskustassa Aleksanteri Kenan koulun Paarman-salissa (Kaarrostie 10, rakennus A, Sodankylä) keskiviikkoisin klo 18–19, paitsi pääjuhlaviikolla perjantaina 20.9. (luento-ohjelma linkkinä).

Luentosarjan avaa Helsingin yliopiston tähtitieteen professori Tapio Markkanen, joka on erityisen perehtynyt tähtitieteen ja yleensä tieteen historiaan muun tieteellisen tutkimustyönsä lisäksi. Hän on tutkinut Linnunradan rakennetta ja tähtien syntyä. Professori Markkanen tunnetaan erinomaisena puhujana ja tieteen tunnetuksi tekemisen uranuurtajana. Hän on toiminut useaan otteeseen tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan puheenjohtajana ja julkaissut useita yleistajuisia kirjoja tähtitieteestä kiinnostuneille.

Kansalaisjuhla ja Avoimet ovet Tähtelässä

Juhlavuoden päätapahtuma on kaikille avoin kansalaisjuhla lauantaina 21.9.2013 Sodankylän liikuntahallissa klo 12–15. Pääjuhlassa puhuu muun muassa Suomen tämän hetken tunnetuin tiedekirjailija, Turun yliopiston professori Esko Valtaoja, joka pitää myös Studia Generalia -luennon edeltävänä perjantai-iltana 20.9. Pääjuhlatilaisuus päättyy täytekakkukahvitarjoiluun kaikille osallistujille.

Juhlavuoden muita tapahtumia Sodankylässä ovat:

- Avoimet ovet Tähtelässä observatorion tiloissa lauantaina 14.9. klo 10–16

- Tiedepäivä koululaisille Tähtelässä keskiviikkona 18.9. klo 9–15

- SGO 100 vuotta -seminaari "Arctic views of geoenvironment, atmosphere and space" perjantaina 20.9. klo 9–15 kutsuvieraille ja medialle.

Lisätietoja:

johtaja Esa Turunen, Sodankylän geofysiikan observatorio, puh. 050 566 3264, sähköposti: esa.turunen (at) sgo.fi

verkossa: http://www.oulu.fi/sgo/node/19617

Viimeksi päivitetty: 28.8.2013