TOPIKilla vahva panos yliopiston yrittäjyyden teemavuodessa

Oulun yliopisto viettää yrittäjyyden teemavuotta rehtori Jouko Niinimäen johdolla. TOPIKista teemavuoden työryhmän jäseniä ovat Tari Rantasuo ja Leena Viitanen ja ohjausryhmän jäseniä Mikko Halttunen ja Karoliina Kekki. Kuva on 15.6. työpajasta, jossa ideoidaan loppuvuoden toimintaa.

Tieteestä syntyvä yrittäjyys on ollut ja on suuri mahdollisuus Pohjois-Suomelle. Oulussa on Nokian lähdön jälkeen syntynyt kymmeniä tutkimuslähtöisiä yrityksiä. Oulun yliopiston yrittäjyyden teemavuoden tavoitteena on luoda positiivinen asenneilmapiiri tutkimuksesta ja koulutuksesta kumpuavaan yrittäjyyteen ja kannustaa siihen. Yrittäjyyttä on myös sisäinen yrittäjyys – nähdä luovat mahdollisuudet toimintaympäristössä ja tarttua niihin.

Yrittäminen on intohimolaji eikä se sovi kaikille. Tutkijat tuottavat jatkuvasti uutta tietoa, jonka pohjalta uudet innovaatiot ja keksinnöt pääasiassa syntyvät. Tutkijat kuitenkin harvoin päätyvät yrittäjiksi. Siksi yliopiston on ideoitava uusia toimintamalleja yliopiston ja elinkeinoelämän yhteistyölle. Pohjois-Suomi tarvitsee kipeästi kaikki uudet korkeakoulujen tuottamat tuote-, palvelu- ja yritysideat.

Teemavuoden tavoitteiden tueksi järjestetään toimintaa ja tapahtumia yhdessä alumnien ja yrittäjien kanssa. TOPIK toteuttaa uuden Enterprise Forumin tiedepäivien yhteydessä 2.9.  Lisäksi on käynnistetty kaikille avoin Työelämätaidot ja yrittäjyys –opintokokonaisuus (25 op), jota tarjotaan jo kesäopinnoiksi. Opinnot soveltuvat myös tohtoriopiskelijoille. Opintoja hallinnoi TOPIK ja ilmoittautuminen tehdään Weboodin kautta.

Telluskirjastoon rakennetaan luova kohtaamispaikka opiskelijoille, tutkijoille ja vierailijoille, jotka haluavat esitellä yritystään tai tuoteideaa yliopistotoimijoille - ja päinvastoin. Se on myös oiva tiimityön tai avoimien keskustelujen paikka. Edelleenkin tila on opiskelukäytössä, mutta sinne rakennetaan myös kahvila ja sinne sijoittuvat Innovaatiopalveluiden henkilöt, jotka auttavat patenttihakemuksissa ja liikeideoiden jalostamisessa sekä ulkopuolisen rahoituksen hankkimisessa projekteille yhdessä yliopiston projektipalveluiden kanssa.

Oulun yliopistolla ja Oulun ammattikorkeakoululla on myös yhteinen BusinessKitchen, jossa opiskelijat saavat ratkaista monialaisissa tiimeissä oikeiden työnantajien toimeksiantoja. Ennen kaikkea on saatu kokeilla sitä, olisiko minusta yrittäjäksi. Demolan projektien toteutuksessa opiskelijat saavat konkreettisen kokemuksen siitä, mitä taitoja työelämässä tarvitaan. Opintojen työelämällistäminen on myös vahvasti esillä yrittäjyyden teemavuodessa ja jatkuu TOPIKin vetämän TYYLI –hankkeen myötä vuoteen 2018.

Teemavuoden sivustolla http://www.oulu.fi/yrittajyys/  on artikkeleita ja täsmätietoa yrittäjyydenvuoden tapahtumista.

Leena Viitanen

Esimerkki oululaisesta luovasta hulluudesta ja yrittäjyydestä on KIKS –tuotemerkin suunnittelijan Katja Iljanan Qstock –mallisto, jossa käytetään aiheina Qstockin vanhoja materiaaleja ja vaatteet tehdään kierrätysmateriaaleista. Vaatteita voi ostaa NON BOUTIQUESTA Pakkahuoneenkatu 7. Kuva: Riika Lantto

Viimeksi päivitetty: 15.6.2015