Video verkko-ohjauksessa (hauskasti)

Viime viikolla sain hienon tilaisuuden keskustella verkko-opetuksen ohjauksesta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnan opettajien kanssa Osaava hankkeen puitteissa. Tällä kertaa koolla oleva ryhmä on jo kokoontunut Verkko-opetuksen äärellä kokonaisuuden puitteissa työstämään verkko-opetusta kahdessa työpajassa joissa olemme pohtineet verkkokurssin rakentamista mm. pedagogiikan, ympäristön valinnan, materiaalin tekemisen/etsimisen ja oppimistehtävien puitteissa. Vielä kevään kuluessa perehdymme myös kokonaisuuden viimeisessä työpajassa verkko-opetuksen arviointiin.

Ryhmä tunnisti verkko-opetuksen ohjauksessa monenlaisia ohjaustarpeita ja katsoi ohjauksen olevan opetuksessa kokonaisvaltaista toimintaa. Välillä pitää vähän potkia, välillä jarrutella ja yleensä innostaa ja ohjata oikeaan suuntaan.  Ohjauksessa tärkeäksi koettiin, että onnistunut ohjaus vaatii oppijan aitoa kohtaamista.

Ohjaamiseen verkossa voi hyödyntää myös liikkuvaa kuvaa ja ääntä. Reaaliaikaista ohjausta voi sovittuina aikoina tarjota vaikkapa: Skypellä, Google Hangouts:lla tai kaupallisella Adobe Connect:lla. Mutta ohjaukseen voi käyttää myös videota tallenteina. Erityisen hyvin ne minusta sopivat kurssin suorituksen ohjeistamiseen (tsemppaamiseen) orientaatio videona tai jonkin tehtävän ohjeistamiseen (tsemppaamiseen) ja videolla on helppo antaa oppimistehtäviin ryhmäpalautetta (tsempata).  Kurkkaa esimerkkinä vaikka Saara Postin antama palaute nyt käynnissä olevaan ”Alkuvauhti digiloikkaan” kurssin tulevaisuuden visiointi tehtävästä. Meidän TOPIK:n Kieli- ja viestintäkoulutuksen opettajat käyttävät videota myös ihan yksilö palautteen antamiseenkin. Erityisesti palaute (tsemppi) videoissa näkisin, että videot olisi hyvä saada kohtuullisen vaivattomasti ”ohjaamaan” oppijaa. Siispä kevyesti ilman massiivista videotuotantoa. Saara oli oman palautevideonsa kuvannut pädillä jonka jälkeen latasi sen YouTube:n. Kieli- ja viestintäkoulutuksen opet puolestaan käyttävät palautteen antoon suoraan Optima oppimisympäristöstä löytyvää videonauhuri työkalua ja veppikameraa.  

Joskus voinee myös revitellä ja hauskuutella videoissa. Alla pari esimerkkiä helpoista Apseista joilla tehdä vähän erilaisia videoita:)

MSQRD


Löytyy Omppu vehkeille: https://itunes.apple.com/fi/app/msqrd-live-filters-face-swap/id1065249424?mt=8&ign-mpt=uo%3D4 ja
Googelen kaupasta: https://play.google.com/store/apps/details?id=me.msqrd.android

Zoobe


Omppu vehkeille: https://itunes.apple.com/app/id557146435 ja
Googlen kaupasta: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zoobe.zoobecam&referrer=adjust_reftag%3DcUrrUWlJlzkp0%26utm_source%3DZoobecom-home-Top

Videoilla tsempaten

Jyri Kononen

Viimeksi päivitetty: 10.2.2017