Nokia lahjoittaa oululaiseen 5G-tutkimukseen 20 000 €

Langattoman tietoliikennetekniikan tutkija Mehdi Bennis on saanut harvinaisen rahoituksen. Nokia Technologies tukee tulevaisuuden tiheiden tietoverkkorakenteiden ja erityisesti niiden pilveksi ja sumuksi kutsuttujen verkko-osioiden tutkimusta 20 000 €:n lahjoituksella. Aihe on keskeinen uuden sukupolven 5G-verkkojen kehityksessä. Dosentti Mehdi Bennis työskentelee akatemiatutkijana Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications (CWC) –tutkimusyksikössä.

Lahjoitus kohdistuu tutkimukseen FOG-aided wireless networks for communication, caching and computing, jossa selvitetään entistä tiheämpien 5G-verkkojen toiminnan mahdollistavan ennakoivan välimuistin käyttöä. Kyseessä on teknologia, jonka avulla voidaan tehostaa tietoliikennettä varastoimalla tietoa verkon reunalle eli sumuun, lähemmäksi käyttäjiä. Tutkimuksen käytännön sovelluskohteina ovat esimerkiksi itseohjautuvat autot sekä virtuaalitodellisuus.

CWC-Radioteknologiat -tutkimusyksikössä työskentelevä Bennis sai aikaisemmin tänä vuonna ensimmäisenä suomalaisena Best Tutorial Paper Award –palkinnon, jonka jakaa johtava kansainvälinen tietoliikennetekniikka-alan järjestö IEEE Communications Society.  Hänelle on myönnetty Suomen Akatemian tutkijarahoitus vuosiksi 2015–2020.

Lue Mehdi Bennisin haastattelu YLE Uutiset -verkkosivulta: linkki artikkeliin

Viimeksi päivitetty: 28.11.2016