CWC:lle ja VTT:lle Suomen ensimmäiset 5G-demolaitteet

Nokia on toimittanut VTT:lle ja Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikölle (CWC) Suomen ensimmäiset 5G-teknologiaan perustuvat radiolaitteet. Radiolaitteiden toimitus on jatkoa jo pitkään kestäneelle 5G-testiverkkoyhteistyölle verkkoyhtiö Nokian ja tutkimuslaitosten välillä.

Laitteilla voidaan tutkia 5G-yhteyden vaatimia sovelluksia ja palveluita sekä demonstroida 5G:n tarjoamia mahdollisuuksia yrityksille ja muille kumppaneille. Suuren kaistanleveyden ansiosta järjestelmä yltää jopa useiden gigabittien sekuntinopeuksiin. Laitteita käytetään myös opetuskäyttöön.

5G:ssa on kyse kolmesta ominaisuudesta: huippunopeasta mobiilidatasta, laitteiden välisen kommunikoinnin eli esineiden internetin (IoT) sujuvasta mahdollistamisesta sekä erittäin luotettavan ja lyhytviiveisen kommunikoinnin varmistamisesta.

Nyt toimitetut esikaupalliset eli vielä kehitysvaiheessa olevat 5G-radiot muodostavat suurikapasiteettisen radiolinkin, joka käyttää 5G-järjestelmille ajateltuja radiotaajuuksia.

”Järjestelmän tarjoama kaistanleveys on moninkertainen verrattuna 4G-yhteyksiin yltäen jopa useiden gigabittien sekuntinopeuksiin. Tämä voisi tarkoittaa parhaimmillaan esimerkiksi täysmittaisen elokuvan latautumista radioyhteyden yli muutamassa sekunnissa”, sanoo erikoistutkija Atso Hekkala VTT:ltä.

”Uudet 5G-radiot supistavat viiveen päätelaitteen ja tukiaseman välillä muutamaan millisekuntiin, mikä tekee mahdolliseksi uudet teknologiset ratkaisut, kuten itseohjautuvat autot tai laitteiden reaaliaikainen etäohjaus”, toteaa ohjelmajohtaja Aki Korvala Nokialta.

Osa 5G-testiverkkoa

5G-radiolaitteiden toimitus on osa Oulun alueella rakennettavaa 5G-testiverkkoa, joka on Tekesin ja Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksella rakennettava innovaatioalusta alueen ICT-yritysten, tutkimuslaitosten sekä julkisen sektorin tarpeisiin.

”Toiminnassa oleva testiverkko mahdollistaa jo nyt uuden teknologian, palveluiden ja liiketoimintamallien testauksen. Menestyksekkään yhteistyön takaavat julkisen rahoituksen lisäksi alueen vahva ekosysteemi ja kiinteä yhteistyö etenkin Nokian ja tutkimuslaitosten kanssa, sanoo 5GTN-testiverkkohankkeen projektipäällikkö Olli Liinamaa CWC:ltä.

Jatkossa testiverkkohankkeen painopiste on siirtymässä 5G-teknologian ja sen mahdollistamien palveluiden tutkimiseen, kehittämiseen ja kokeilemiseen mahdollisimman todenmukaisessa ympäristössä. 5G-demoradioiden avulla 5G-testiverkko toimii tutkijoille ja yhteistyökumppaneille testiympäristönä, joka tarjoaa suuren datanopeuden ja lyhyen viiveen. Tämän ansiosta tutkijat ja palvelunkehittäjät voivat kehittää entistä vaativampia sovelluksia langattomasti.

Lisätietoja:

VTT, Atso Hekkala, erikoistutkija, puh. 040 751 5708, atso.hekkala@vtt.fi

Nokia, Aki Korvala, puh.040-727 8419, aki.p.korvala@nokia.com

Oulun yliopisto, Centre for Wireless Communications (CWC) Olli Liinamaa, puh. 040-546 1418, olli.liinamaa@oulu.fi

Viimeksi päivitetty: 10.2.2017