Jaakko Talvitie (KUVA: Peter Forsgard)

CWC:n ensimmäinen johtaja Jaakko Talvitie 1961-2017

Oheinen muistokirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 4.4.2017. LINKKI

Tekniikan tohtori, Innovation Scout Jaakko Talvitie kuoli Espoossa 10. maaliskuuta 2017. Hän oli 55-vuotias, syntynyt 18. huhtikuuta 1961 Isossakyrössä.

Talvitie vietti lapsuutensa ja nuoruutensa pohjoisessa, Torniossa ja Rovaniemellä.

Matemaattisesti lahjakkaana pohjoisen poikana hänelle oli luonnollista jatkaa opintojaan Oulun yliopistossa. Siellä hän suoritti korkeakouluopinnot tohtorin tutkintoon saakka.

Tutkimustyössään Talvitie keskittyi radiokanavatutkimukseen. Väitöskirjatyön loppuvaiheessa Oulun yliopistoon perustettiin täysin uuden tyyppinen tutkimuskeskus, Centre for Wireless Communications (CWC), jonka alkuvaiheessa Talvitiellä oli keskeinen rooli.

Hän toimi CWC:n johtajana ensimmäiset kriittiset vuodet ja osoitti uuden tyyppisen mallin toimivaksi akateemisessa ympäristössä.

Seuraajiensa tukena ja neuvonantajana Talvitie oli aina viimeisiin päiviin saakka.

Elektrobit-yhtiöiden palvelukseen Talvitie siirtyi langattoman tietoliikenteen nousukauden keskellä. Teraflops Oy:n osakkaana ja toimitusjohtajana hän näki ja koki innovaatioperustaisen start-up-yrityksen synnyn, kasvun ja sulautumisen suurempaan kokonaisuuteen.

Elektrobit-konsernin tutkimuksen ja kehityksen parissa Talvitien tieto- ja rinnakkaisjärjestelmien kokemukset ja näkemykset kiinnittyivät nopeasti kasvavaan ohjelmistoradio­alueeseen ja täydensivät yhtiön radiokanavaosaamista.

Hän jatkoi myös johtamis­uraansa langattomien järjestelmien parissa, joka sai uuden käänteen konsernin perustamasta teknologiayksiköstä.

Talvitien omistautuminen yhdessä tekemiselle ja taito nivoa tietonsa ja toimensa toisten tekemiseen ilmenivät ehkä osaltaan siinä, että hän siirtyi uudenlaisen innovaatio-organisaation palvelukseen, vasta perustettuun Tivit Oy:hyn.

Uuden uran myötä hän laajensi osaamisalaansa digitaalisiin palveluihin sekä aivan viimeiseksi myös autonomisiin laivoihin.

Samalla hänestä tuli yhteistyösuhteista muotoutuvien innovaatioekosysteemien arkkitehti ja rakentaja, ja hän vaikutti useiden uusien liiketoimintojen syntymiseen merkittävästi.

Keskellä erittäin kiireisen työnteon vakava sairaus otti Jaakon otteisiinsa. Sairastumisen aikana hän osoitti sitkeän taistelijaluonteensa: hän ei antanut periksi. Työntekoa hän ei lopettanut ennen kuin heikentynyt ruumis siihen pakotti.

Esimerkillisenä työkaverit muistavat sen, kuinka avoimesti Jaakko sairaudestaan toisille kertoi. Hän oli luonteeltaan hillitty ja vaatimaton eikä korostanut osaamistaan.

Työn tulosten lisäksi osaaminen tuli selväksi hänen digimaailmanmenosta tekemiensä kiteytysten kautta. Niihin hän usein sisällytti hienovireistä huumoriaan.

Työn lisäksi perhe ja luonnossa liikkuminen olivat lähellä Jaakon sydäntä.

Pauli Kuosmanen
Veikko Seppänen
Matti Latva-aho

Kirjoittajat ovat Jaakko Talvitien ystäviä ja kollegoita.

Kuva:Peter Forsgard

Viimeksi päivitetty: 5.4.2017