Hae kansainväliseen Fab Academyyn

Fab Lab Oulussa on haussa 12 maailmanluokan koulutuspaikkaa tee-se-itse-ihmisille. Fab Academyssä opitaan valmistamaan kokonaisia toimivia laitteita alusta loppuun nopeasti ja monipuolisesti. Fab Academy Diploman suorittajat saavat teknisten taitojen lisäksi pääsyn maailmanlaajuiseen maker-verkostoon. Haku on käynnissä 30.11. saakka.

Opi valmistamaan (melkein) mitä tahansa!

Fab Academy on tarkoitettu kaikenikäisille ja eritaustaisille itse tekemisestä sekä omien ideoiden jakamisesta kiinnostuneille. Koulutus vahvistaa ja monipuolistaa nykyaikaisimpien valmistustekniikoiden hallintaa. Siitä on hyötyä kenelle tahansa, joka haluaa laajentaa ammattitaitoaan, päivittää osaamistaan ja parantaa työllistymis-mahdollisuuksiaan.

Koulutus koostuu noin kahdestakymmenestä työpajasta, joissa käydään läpi yleisimmät digitaalisessa pienvalmistuksessa käytettävät prosessit: elektroniikan suunnittelu ja valmistus, sulautettu ohjelmointi ja käyttöliittymäohjelmointi, projektinhallinta, muovaus ja valu, 3D-skannaus ja tulostus, mekaniikkasuunnittelu, sensorit, aktuaattorit, komposiitit, CNC-jyrsintä sekä lisensioinnit ja patentit. Työpajat on suunniteltu niin, että ne eivät vaadi pohjataitoja.

Maailmanlaajuinen Fab Lab –kampus

Koulutus toteutetaan paikallisista Fab Labeista muodostuvassa kansainvälisessä yhteisössä projektiluontoisesti vertaisverkkoja käyttäen. Mentorit ovat huippuosaajia kaikkialta maailmasta ja osa luennoista lähetetään videoyhteydellä MIT:stä (Massachusets Institute of Technology, USA).

Harjoitusten, lisäopetuksen ja viikkotehtävien opastajina toimii Fab Lab Oulun henkilökunta. Kurssimaksu 5 000 € sisältää Fab Academy Diploman kahdenkymmenen opintokokonaisuuden osa-aikaiset opinnot, jotka suoritetaan vuoden 2017 tammi-kesäkuun aikana.

Digitaalinen muuttuu fyysiseksi

Fab Lab –toiminta sai alkunsa ensimmäisen Fab Labin perustajan Neil Gerschenfeldin vuonna 1998  MIT:ssä pitämästä kurssista ”How to make (almost) anything”. Tällä hetkellä Fab Labeja on jo noin tuhat ympäri maailmaa. Ne kaikki toimivat samoilla periaatteilla: käytettävissä on samat perusprosessit ja niissä opastamiseen koulutettu henkilökunta, tilat ovat avoinna kenelle tahansa ilman laitteiden käytöstä perittävää korvausta ja toiminnan perustana on säännöllinen yhteydenpito ja tiedon jakaminen Fab Lab -verkostossa.

Yhtenäisten prosessien ansiosta esimerkiksi Oulussa suunniteltu ja dokumentoitu laite voidaan valmistaa missä päin maailmaa tahansa paikallisista materiaaleista. Digitaalinen tieto muuttuu fyysiseksi, kokonaisia laitteita valmistetaan alusta loppuun nopeasti, monipuolisesti ja yhteisöllisesti.

”Vain bitit liikkuvat - hiilijalanjälki pienenee, kun materiaaleja ei kuljeteta paikasta toiseen,” Jani Ylioja Fab Lab Oulusta toteaa.

Monikäyttöinen innovaatioympäristö

Fab Lab Oulu on ensimmäisenä toimintavuotenaan tarjonnut yliopistohenkilökunnalle, opiskelijoille, lukio- ja peruskouluopettajille, yrityksille, yhteisöille ja yksityisille innovatiivisen ympäristön, jossa on jo toteutettu esimerkiksi workshop-opetusta, työssäharjoittelua Oulun kaupungin kesäseteliläisille, opiskeluun liittyvää käytännönharjoittelua ja opiskelijoiden harrastusprojekteja. Oulun yliopiston Abipäivillä 9.-10.11. Fab Lab toimii sähkö- ja tietotekniikan tutkinto-ohjelmien ja tutkimuksen esittelypisteenä tuleville opiskelijoille.

Hakuohjeet ja koulutuksen kuvaus Fab Academyn kotisivuilla

Lisätietoja: Jani Ylioja, Fab Lab Oulu, jani.ylioja@oulu.fi