Oulun yliopisto edelleen 500 parhaan yliopiston joukossa

Oulun yliopisto on säilyttänyt asemansa maailman 500 parhaan yliopiston joukossa nk. ARWU-rankingissa, jota aiemmin on kutsuttu Shanghain listaksi. Oulun yliopisto löytyy sijaluvuilta 301–400 yhdessä Turun yliopiston kanssa.

”Sijoittuminen viidensadan parhaan joukkoon kuvaa hienosti sitä, että Oulun yliopisto on säilyttänyt suorituskykynsä, vaikka yliopistouudistus muutoksineen on vienyt paljon tutkijoidemme aikaa ja resursseja”, kiittää tulosta rehtori Lauri Lajunen.

Hän muistuttaa, että maailmassa toimii noin 45 000 yliopistoa. ”Erottuminen tässä joukossa sijoittumalla tunnetussa rankingissa parhaiden ryhmään on merkittävää yliopiston kansainvälisen toiminnan kannalta. Meidän on helpompaa saada hyviä ulkomaisia yhteistyökumppaneita, opiskelijoita ja tutkijoita. Tätä listaa seurataan paljon erityisesti Aasiassa, ja sijoittuminen lisää yliopistomme kiinnostavuutta huomattavasti”, Lajunen kuvaa.

Suomalaisyliopistojen erot pieniä

Parhaiten suomalaisyliopistoista rankingissa pärjäsi aiempaan tapaan Helsingin yliopisto sijaluvulla 74. Muut kaksi Suomesta listalle päässyttä ovat Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistot sijaluvuilla 401–500. 500 parhaan joukossa aiemmin ollut Aalto-yliopisto on pudonnut listalta pois.
”Mukaan päässeiden suomalaisyliopistojen väliset erot Helsingin yliopistoa lukuun ottamatta ovat pienet. Oulun yliopisto saa huomattavan osan pisteistään tieteellisestä julkaisutoiminnasta. Parantamalla sen määrää ja laatua edelleen meillä on mahdollisuus nousta seuraavaan ryhmään 201–300”, sanoo Lajunen.

Maailman parhaaksi yliopistoksi rankingissa arvioitiin Harvard Yhdysvalloista. Paras eurooppalainen yliopisto oli Cambridge sijalla 5. Yliopistot pisteytetään ARWU-rankingissa tieteellisen toiminnan, kuten tieteellisten julkaisujen määrän ja laadun, siteeratuimpien tutkijoiden, Nobel- ja Fields-palkittujen tutkijoiden ja alumnien sekä yliopiston akateemisen koon mukaan. ARWU on lyhenne rankingin nimestä Academic Ranking of World Universities. Listauksen tekee Shanghain Jiao-Tong -yliopisto vuosittain.

Viimeksi päivitetty: 17.8.2011