Katse luovuuteen ja keksintöihin

Maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään vuosittain 26.4. Sitä alettiin viettää vuonna 2000 WIPO:n (World Intellectual Property Organization) toimesta. Sen tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota luovuuden ja keksintöjen merkitykseen ihmiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin edistäjinä.

Henkisellä omaisuudella tarkoitetaan aineettomia oikeuksia, joita kutsutaan myös immateriaalioikeuksiksi. Niitä ovat esimerkiksi tekijänoikeus, patentti ja tavaramerkki.

Tutkimuksen tuotoksia

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä keksintöjä. Viime vuonna niitä raportoitiin 44. Eniten keksintöjä syntyi tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta (25 keksintöä).

Oulun yliopiston tavoite on hyödyntää kaupallisesti sellaiset tutkimuksen tulokset, jotka tuottavat taloudellista hyötyä sekä tutkijalle, yliopistolle että yhteiskunnalle.

Tutkimustyön tulosten kaupallinen hyödyntäminen tukee yliopistossa tehtävää tutkimustyötä esimerkiksi tutkimuksen lisärahoituksena. Viime vuonna Oulun yliopisto sai Tekesin TUTLI (Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa) –rahoitusta kuuteen eri hankkeeseen. Rahoituksen tarkoituksena on uuden tutkimuslähtöisen liiketoiminnan synnyttäminen.

Tapahtumia

Aineettomaan omaisuuteen liittyen Oulun yliopistossa järjestetään seuraavat koulutukset:

• 11.5. Utilization of patent databases in research
  • 4.10. IP Rights and research