Inam Liaqatille ojennettiin 3000 euron palkinto hänen NexGen Refrigerator -keksinnöstään

Jääkaapin immuunijärjestelmä toi opiskelijalle innovaatiokilpailun voiton

Ensimmäistä kertaa järjestetty biokemian ja molekyylilääketieteen opiskelijoiden innovaatiokilpailu huipentui kaksoisvoittoon. Tuomariston hurmasivat mikrobeja jääkaapissa vähentävä keksintö ja proteiinipitoinen teejuoma.

Idea itsensä puhtaana pitävästä jääkaapista hiipi Inam Liaqatin mieleen, kun hän pähkäili, uskaltaako syödä valmistamaansa ruokaa, joka oli odottanut jääkaapissa useamman päivän.

"Ruuassa voi silloin olla jo paljon mikrobeja. Mietin, miten ruoka säilyisi syömäkelpoisena jääkaapin hyllyllä pitempään kuin pari päivää. Jääkaapissa ruoka hapettuu ja pilaantuu", taustoittaa Liaqat.

Kaupassa myytävä valmisruoka sen sijaan on pakattu suojakaasuun, joka estää hapettumisen. Suojakaasun kemikaalit kuitenkin köyhdyttävät ruuan ravinteikkuutta.

Pakistanista Suomeen muuttanut biokemian ja molekyylilääketieteen maisteriopiskelija Liaqat osallistui kuluneena keväänä ensimmäistä kertaa järjestetylle Biochemical and Biomedical Innovation -kurssille, jolla opiskelijat pääsivät kilpailemaan ideoillaan. Tuomaristo vakuuttui Inam Liaqatin suunnitelmasta, jonka hän esitteli otsikolla "Jääkaapin immuunijärjestelmä" (Immune System for Refrigerator).

Liaqatin idea, NexGen Refrigerator, on jääkaappi, jossa olisi aktiivinen hapenpoistojärjestelmä. Kaapin sisäosa ja kahva olisivat materiaalia, jossa bakteerit ja virukset eivät elä. Näin uuden sukupolven jääkaappi säilyisi "terveenä" ja ruoka terveellisenä.

Terveellisyys liittyy myös toiseen ideaan, jonka tuomarit arvioivat voitokkaaksi. Kiinalainen vaihto-opiskelija Fu Xiaorui palkittiin proteiinipitoisesta maitoteestä (Protein Milktea). Maitotee on Kiinassa nuorison suosima juoma, joka sisältää rasvaa ja lisäaineta. Xiaorui innovoi herkkujuomasta terveellisen version Kiinan markkinoille yhdistämällä biokemiallisen tietämyksensä ja suomalaiset puhtaat raaka-aineet.

Tarpeelliset biokemian keksinnöt

Innovaatiokilpailun palkinto jaettiin biokemian ja molekyylilääketieteen opiskelijoiden ja opettajien palautepäivässä tiistaina 23. toukokuuta. Palautepäivään palkitsemista saapui pohjustamaan Oulun Biokemistiseuran hallituksen puheenjohtaja Minna Kihlström.

Hän kertoi, että idea innovaatiokilpailusta virisi parisen vuotta sitten paneelikeskustelussa, johon osallistui biokemian henkilökuntaa yliopistolta ja biotieteen alan yrityksiä.

"Kävi ilmi, että Oulun alueen yritykset kaipaavat sekä osaavia biokemian asiantuntijoita että tuoreita innovaatiota."

Jotta opiskelijat tulisivat tutuiksi innovoinnin kanssa, tarvittiin asiaan perehdyttävä kurssi, jonka porkkanana olisi kilpailu. Kihlström näkee tärkeänä, että opiskelijat pääsevät testaamaan ideoitaan laboratorioon kunnollisilla välineillä. Muuten ideat jäävät vain ideoiksi.

Voittaja Inam Liaqat on tyytyväinen innovaatiokurssin sisältöihin.

"Kurssilla vieraili opettajia eri aloilta, kuten markkinoinnista. Oli mielenkiintoista kuulla muustakin kuin omasta alastamme. Pääsimme soveltamaan teoriaa uudella tavalla käytäntöön ja opettelemaan ideoidemme esittelemistä."

Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan koulutusdekaani Tuomo Glumoff (vas.) julisti innovaatiokilpailun voittajaksi Inam Liaqatin (kesk.). Juhlallisuuksissa puhui myös Oulun biokemistiseuran hallituksen puheenjohtaja Minna Kihlström.

Ei mikään leikkikilpailu

Innovaatiokurssin opettaja ja kilpailun tuomaristoon kuulunut professori Lloyd Ruddock korosti, että opiskelijoiden innovaatiot otetaan tosissaan. Tarkoituksena on saada ideat kaupallistettua.

"Opiskelijat esittivät innovaationsa samalla tavalla kuin tutkija esittäisi sen yliopiston innovaatiopalveluille. Me tuomarit käytimme samoja arviointikriteerejä kuin oikeissakin tapauksissa käytetään", Ruddock kertoo.

Kurssin ja kilpailun tarkoituksena on Ruddockin mukaan hälventää vastahakoisuutta kaupallisia keksintöjä kohtaan, sillä kaupallistamista vaaditaan nykyään biokemistin tehtävissä niin teollisuudessa kuin tieteessä.

"Rahoituksen jakamisessa otetaan huomioon tutkimuksen taloudellinen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Rekisteröidyt patentit myös tuovat yliopistoille tuloja lisensoinnin myötä", Ruddock perustelee.

Innovaatioihin liittyvien immateriaalioikeuksien ymmärtäminen oli yksi kurssin tavoitteista. Kilpailuun osallistuneilla opiskelijoilla on keksintöihinsä samat immateriaalioikeudet kuin kenellä tahansa tutkijalla, joka hyödyntää yliopiston innovaatiopalveluita.

Lloyd Ruddock kannusti opiskelijoita miettimään jo uusia innovaatioita, sillä kurssi saa ensi vuonna jatkoa. Voittopotti nousee 3000 eurosta 5000 euroon.

Tuore voittaja Inam Liaqat aikoo kesän aikana kehitellä NexGen Refrigerator -ideaansa eteenpäin ja hyödyntää tiedekunnan asiantuntijoiden apua. Haaveissa on saada aikaan prototyyppi, joka veisi askeleen lähemmäs idean kaupallistamista.

Viimeksi päivitetty: 24.5.2017