Oulun yliopisto edelleen maailman 500 parhaan joukossa

Oulun yliopisto on jälleen sijoittunut kategoriaan 401–500 maailman parhaiden yliopistojen listalla tänään julkistetussa Shanghain yliopiston vertailussa. Nyt tehty ranking perustuu pääosin vuoden 2015 tietoihin.

Oulun yliopistolle on määritelty sijoitus kaikkiaan 52 alalla. Maailmanlaajuisesti parhaan 200:n joukkoon nousivat aloista ekologia, sähkötekniikka, televiestintä, biologiset tieteet ja hammaslääketiede. Maantieteen matkailututkimus on yltänyt hyvään sijoitukseen ainoana Suomessa. Tällä pienellä tieteenalla on rankattu 100 yliopistoa, kun suuremmilla aloilla sijoitettujen yliopistojen määrä on 500. Alakohtainen tieteenalalistaus julkaistiin pari viikkoa sitten.

Vertailussa alojen rajat eivät useinkaan noudata organisaatioiden rakennetta. Esimerkiksi Oulun yliopiston kohdalla kategoria Life Sciences / Biological Sciences sisältää julkaisuja sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnasta että luonnontieteellisestä tiedekunnasta.

Maailman 500 parhaan joukkoon mahtuu viisi suomalaisyliopistoa. Helsingin yliopisto on edelleen sijalla 56. Itä-Suomen yliopisto löytyy sijoilta 301–400. Sijoilla 401–500 ovat Oulun lisäksi Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto.

Koko listan kärjessä ovat yhdysvaltalaiset Harvardin ja Stanfordin yliopistot sekä brittiläinen Cambridge.

Shanghain Jiao Tong -yliopiston toteuttamassa vuosittaisessa vertailussa yliopistot laitetaan paremmuusjärjestykseen arvostetuissa tiedejulkaisuissa julkaistujen artikkelien ja sitaatioiden määrän, tutkijoiden sitaatioiden määrän sekä alumnien ja henkilökunnan saamien Nobelin ja Fieldsin palkintojen perusteella. Koska julkaisuista ja julkaisuista parhaissa lehdissä lasketaan lukumäärät, yliopistojen menestys suhteutetaan myös niiden kokoon.

Lisää yliopistorankingeista yliopiston sivuilla

Shanghain yliopistovertailun tulokset 2017