Oulun yliopisto mukaan pohjoismaiseen metallien 3D-tulostushankkeeseen

Oulun yliopisto, Luulajan teknillinen yliopisto ja Tromssan yliopisto ovat käynnistäneet yhteishankkeen kehittääkseen alueen pk-yrityksille soveltuvan metalliosien 3D tulostusmenetelmän. Uudella valmistustekniikalla pyritään vahvistamaan alueen tuotannollisten pk-yritysten kansainvälistä kilpailukykyä.

Kolmen arktisen yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuu 15 pohjoisen alueella toimivaa yritystä, joista valtaosa on pieniä tai keskisuuria yrityksiä.

Ainetta lisäävä valmistus eli 3D tulostus on tulossa voimakkaasti yhdeksi valmistustekniseksi vaihtoehdoksi, etenkin piensarjatuotannossa. Muovipohjaisten materiaalien 3D tulostuksen hyödyntäminen on joissakin alueen yrityksissä jo rutiininomaista. Metallien 3D tulostus mahdollistaa valmistustavan hyödyntämisen myös suurempaa kestävyyttä vaativien osien valmistuksessa.

Hanke pohjautuu voimakkaasti Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) ryhmän metallien 3D-tulostusosaamiseen sekä tuotantotekniikan ja materiaalintestauksen osaamiseen. Ryhmällä on käytössään Nivalan ELME Studioon sijoitettu uusi 3D metallitulostuslaite, jota hyödyntävät tutkijoiden lisäksi pohjoisen alueen yritykset.

FMT -tutkimusryhmä on osa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttia ja yliopiston Terästutkimuskeskus CASR:n jäsen.

Luulajan teknillisen yliopiston koordinoima Arctic Platform to Create, 3D-Print, Test and Sell –hanke on saanut Euroopan aluekehitysrahaston Interreg Pohjoinen ohjelmasta 927 000 euron rahoituksen. Hanke kestää 2,5 vuotta.

Tulevaisuuden tuotantoteknologiat FMT tutkimusryhmä

Kerttu Saalasti Instituutti