Kuva: Juha Sarkkinen

Tiedetapahtumat kutsuvat tieteestä kiinnostuneita Linnanmaalle

Kaikilla tieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneilla on tilaisuus tutustua Oulun yliopiston tutkimukseen, kun Linnanmaan kampuksella vietetään Tutkijoiden yötä ja Tieteen päiviä syyskuun lopussa.

Tutkijoiden yössä 29.9. klo 17.30–20.30 kaikenikäiset perheen pienimmistä senioreihin pääsevät tutustumaan tieteeseen omin silmin, korvin ja jopa käsin. Tarjolla on eri alojen työpajoja, näyttelyitä, tiedeluentoja ja näytöksiä.

Tutkijoiden yön työpajoissa osallistujat voivat itse kokeilla muun muassa paperin ja elektroniikan valmistusta, tehdä superkestäviä ilmapalloja, tuunata kilpa-autoja, tutustua mitä erilaisimpiin puusta tehtyihin tuotteisiin, kokeilla teknologian suunnittelua, selvittää ruoka-ainehuijauksia, tunnistaa luita, huollattaa ääntään tai lukea satuja oikealle Lukukoiralle tai -kissalle.

Tähti- ja revontulinäytökset raottavat taivaankappaleiden saloja näyttävästi ja kiinnostavasti. Pecha Kuchassa tutkijat esittelevät lyhyissä esityksissään tutkimustaan ja saavutuksiaan. Paikalla ovat myös näyttävät robottipuvut, kuten kolmimetrinen Teraleon.

Tutkijoiden alustuksissa kuullaan, kuinka sähkönkulutukseen saadaan älyä internetin avulla, miten kyberturvallisuutta varmistetaan, miten geenimme ovat historian saatossa muotoutuneet nykyisenlaisiksi ja miten tutkimuksesta saa ammatin. HelsinkiChallenge -tiedekilpailun finaaliin yltäneen tutkimusryhmän tutkija pitchaa keinomunuaisen tulostamisesta.

Tapahtumassa voi kokeilla myös geokätköilyä, askarrella kirjoista aivan uutta, tutustua kiellettyihin kirjoihin ja viettää hetken tohtorina.

Tutkijoiden yö järjestetään Linnanmaan kampuksella Tellus Innovation Arenan ja Keskusaulan ympäristössä. Kajaanissa ja Sodankylän geofysiikan observatoriossa järjestetään myös tapahtumia.

Tutkijoiden yö järjestetään vuosittain yli 250 paikkakunnalla eri puolilla Eurooppaa. Suomessa Tutkijoiden yön ohjelmaa on 14 paikkakunnalla. Monipuolisesta ohjelmasta vastaa yli kymmenen suomalaista yliopistoa, Tiedekeskus Heureka, Tieteellisten seurain valtuuskunta sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT. Tutkijoiden yön järjestämistä tukee taloudellisesti Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelma.

Tutkijoiden yö 2017 on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Tiede näkyy kaupungin keskustassa

Oulun yliopistossa vietetään 29.–30.9. myös Tieteen päiviä. Perjantaina 29.9. klo 12–15 Linnanmaalla on tarjolla työpajoja ja tutkijoiden puheenvuoroja. Iltapäivä on avoin kaikille, mutta suunnattu erityisesti 9-luokkalaisille ja lukiolaisille.

Tieteen päivät näkyy myös Oulun keskustassa, kun Cafe Antell Pihassa järjestetään lauantaina 30.9. klo 11–15.30 kolme erillistä puheenvuoropaneelia. Paneeleissa puhutaan luonnon ja ihmisen rajoista, sananvapaudesta, vihasta ja valheesta sekä tieteen merkityksestä Suomelle ja Oululle. Puheenvuoroja yhdistää vapauden näkökulma, joka on valtakunnallisten Tieteen päivien 2017 pääteema Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Tutkijoiden yö ja Tieteen päivät ovat avoimia kaikille ja kaikenikäisille sekä maksuttomia.

Tutkijoiden yö

Tiedettä kampuksella ja kaupungissa