Huomattava EU-rahoitus nivelsairauksien tutkimukseen

Oulun yliopiston mikroelektroniikan sekä lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja teknologian tutkimusyksiköt ovat saaneet merkittävän 1,1 miljoonaan euron projektirahoituksen EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on kehittää uusi infrapunaspektroskopiaan perustuva kuituoptinen mittauslaite nivelensisäisten kudosten, erityisesti polven nivelruston, laadun mittaamiseen niveltähystyksen aikana.

Nykyinen käytäntö on, että kirurgi arvioi nivelensisäisiä kudoksia visuaalisesti ja subjektiivisesti niveltähystyksen aikana omaan kokemukseensa nojautuen.

”Tavoitteenamme on kehittää täysin uusi laite ja mittaustekniikka, jonka avulla lääkäri saa objektiivista mittaustietoa potilaan kudosten rakenteesta ja koostumuksesta. Tämä on erityisen tärkeää nivelvammojen diagnostiikassa, koska väärin diagnosoitu ja hoitamaton tai väärin hoidettu nivelvamma johtaa usein myöhemmässä vaiheessa nivelrikkoon”, täsmentää Saarakkala.

Nivelrikko on yleisin tuki- ja liikuntaelinsairaus, joka aiheuttaa merkittävää haittaa potilaalle sekä suuria kustannuksia terveydenhuollolle. On arvioitu, että maailmaanlaajuisesti nivelrikkoa sairastaa yli 240 miljoonaa ihmistä. Euroopassa peräti 20-40 % ikääntyvistä ihmisistä kärsii nivelrikosta.

Nivelsairauksien tarkempaan diagnostiikkaan tähtäävässä EU-hankkeessa on mukana kaikkiaan 13 eurooppalaista partneria 6 eri maasta. 3,5 vuotta kestävän projektin kokonaisbudjetti on suuruudeltaan 6,2 miljoonaa euroa. Gabriela Lorite Mikroelektroniikan tutkimusyksiköstä toimii MIRACLE-hankkeen koordinaattorina.

pääkuva: MIRACLE-hankkeen päätutkijoina Oulun yliopistossa toimivat Suomen Akatemian tutkijatohtori Gabriela Lorite ja akatemiatutkija Simo Saarakkala.

Viimeksi päivitetty: 25.9.2017